Nevarnosti elektrosmoga

Razvoj računalniške in komunikacijske tehnologije poteka tako hitro, da je težko presoditi ali ta tehnologija ni glede vpliva na človekovo zdravje odšla že predaleč. Še pred stoletjem je bil frekvenčni spekter elektromagnetnega (EM) valovanja na Zemlji omejen zgolj na naravne frekvence. Nihanje zemeljskega magnetnega polja, strele, vidna svetloba, naravni viri ionizirajočega (radioaktivnega) sevanja in šibki zunajzemeljski viri, ki se jim je uspelo prebiti čez atmosfersko okno, so bili edini viri, ki pa jim je človekov organizem z različnimi zaščitnimi in popravnimi mehanizmi prilagojen.

Danes je spekter EM valovanja, ki vpliva na nas iz okolja, popolnoma zasičen. Nizke frekvence prevladujejo pri elektrifikaciji in uporabi različnih aparatov. Radijske in televizijske frekvence, mobilna telefonija, brezžična omrežja, pametne kartice na avtocesti so vse primeri vsakdanje uporabe. Posredno pridemo v stik z EM polji prek hrane, ki je danes (izjema je zemeljski plin) pripravljena največkrat v električnem štedilniku ali pečici, hitro pripravljena hrana pa v mikrovalovni pečici. Tanjšanje ozonske plasti prispeva k povečevanju intenzivnosti sončeve ultravijolične svetlobe, atmosferski jedrski poskusi in nesreče v elektrarnah pa so povečali obremenitev z ionizirajočimi sevanji.

Ljudje imamo čutila le za vidno in infrardečo svetlobo, ostalega EM spektra pa ne moremo videti, slišati ali kako drugače neposredno občutiti. Tako so naše izkušnje s tem valovanjem le posredne.

Učinki EM polj na zdravje so verjetno precej podcenjeni, saj se raziskave večkrat omejujejo le na takojšnje učinke na definirane biološke sisteme, malo pa je pravih epidemioloških študij, ki bi zajele celotno populacijo v daljšem časovnem obdobju. Kar se tiče npr. mobilnih komunikacij, je tako ta hip nemogoče trditi, da niso škodljive in pri kakšni jakosti niso škodljive. Vse več, predvsem alternativnih terapevtov, pa opaža hude obremenitve z EM polji. Problem pri priznanju teh obremenitev je povezanost z arbitrano postavljenimi varnostnimi mejami. Mejne vrednosti ne upoštevajo individualne občutljivosti in ostalih obremenitev posameznika. Te meje so postavljene glede na termične (segrevalne) učinke EM polj, ki so edini »uradno« priznani. Znanstveniki, kot so Robert Becker, Fritz-Albert Popp in Jacques Benveniste, pa so neodvisno drug od drugega ugotovili, da celice in tkiva v človekovem telesu medsebojno komunicirajo s šibkimi EM frekvencami in tako tudi učinki zunanjih frekvenc niso omejeni na visoke jakosti.

Glavno pravilo pri neionizirajočih sevanjih naj bo takšno kot pri ionizirajočih, t.i. ALARA princip: »as low as reasonably achievable«, se pravi, izpostavljenost zmanjšamo kolikor le lahko, verjetno pa se ne bomo, denimo odpovedali delu na računalniku.

Da bi zmanjšali obremenitev z elektromagnetnim sevanjem, upoštevajte naslednja pravila:

mikrovalovi

 • zmanjšajte uporabo mobilnega telefona na nujni minimum in ga ne nosite na telesu, predvsem pa ga imejte čim bolj stran od možganov,
 • naselite se čim bolj stran od mikrovalovnih relejnih postaj,
 • ne uporabljajte brezžičnih računalniških omrežij;

nizke frekvence

 • odstranite vse električne aparate iz spalnice (električne budilke, televizija, radio itd.),
 • znebite se električnih grelnih blazin,
 • ne uporabljajte vodne postelje; električni grelec »napolni« vodo s stalnim sevanjem,
 • čim bolj se izogibajte električnim napravam in jih ne kopičite v bližini mest, kjer kdo sedi ali spi,
 • glejte TV v oddaljenosti vsaj 3 m (nikoli ne dovolite otrokom, da sedijo blizu ekrana),
 • če veliko uporabljate računalnik, ga postavite čim bolj stran od telesa; uporabite učinkovit varovalni filter za zaslon; prepričajte se, da niste izpostavljeni kakšnemu računalniku v bližini ali v sosednji sobi,
 • LCD zasloni so precej manj nevarni in tako po možnosti zaslone zamenjajte,
 • v stanovanju lahko montirate posebne prekinjevalce omrežja, ki omrežje vključijo šele, ko je vključen tudi porabnik,
 • naselite se čim bolj stran od daljnovodov;

radijske frekvence

 • naselite se čim bolj stran od večjih oddajnikov;

ionizirajoče sevanje

 • izogibajte se nepotrebnemu (rutinskemu) rentgenskemu slikanju,
 • otroci nikoli ne bi smeli na rentgensko slikanje, razen v resni nevarnosti,
 • v gospodinjstvu preglejte javljalnike požara, ali vsebujejo radionuklide in jih zamenjajte.